Monday, September 3, 2012

Brandacujon

He rebut amb il·lusió el llibre de la Laura Rangoni, Profumi e Sapori di Liguria, me l'envia la Valeria des de San Remo, cosa que li agraeixo profundament.

Entre d’altres receptes hi ha la del Brandacujon, que em va fer conèixer fa uns dies, xerrant davant d’un remenat d’ous i verdures, la Valeria no menja carn, mentre jo li explicava les bases de la cuina catalana.

He intentat esbrinar la certesa etimològica de la percepció que qualsevol catalanoparlant sospita del significat del nom, pronunciat en italià, però no ho he aconseguit. No obstant, em sona tan evident que “se non e vero...”.

La recepta és més o menys així:

1Kg de bacallà “ragno” (crec que és una varietat de bona qualitat, però no ho he pogut comprovar)
500 gr de patates
3 dents d’all
Un grapat de julivert
50 gr de pinyons
1 llimona
1 rovell d’ou
Mig vas d’oli extraverge d’oliva
Sal i pebre

Deixar en remull el bacallà durant 24 hores, després bullir-ho en aigua salada durant una mitja hora. Bullir a part les patates durant 20 o 25 minuts. Un cop cuit retirar del bacallà la pell i les espines i esmicolar-lo grossament amb els dits. En una paella una mica alta barrejar el peix i les patates pelades i tallades petites, salar i pebrar. Triturar finament l’all, el julivert i els pinyons en un morter i emulsionar-ho amb l’oli, el suc de la llimona i el rovell. Barrejar la picada amb el bacallà i les patates i tapar la cassola amb una tapa que tanqui perfectament. Sacsejar, brandar, la cassola per amalgamar-ho tot. Coure a foc lent durant mitja hora i després deixar refredar una mica abans de servir.

Malgrat el nom i els ingredients, llevat de la patata, el concepte és llunyà de la nostre brandada, quelcom que sense voler et ve a la memòria, però sembla una bona recepta si reduïm les coccions.

No comments: