Wednesday, June 10, 2009

Chutney


El Larousse, versió espanyola, diu que el Chutney es
Condimento agridulce elaborado con frutas o verduras (o una mezcla de ambas) cocidas en vinagre con azucar y especias hasta que se obtiene una consistencia de confitura.
Però en realitat el Chutney, de l'Hindi Chatni, és la versió anglesa d'una forma índia de conservar els aliments, que s'esmicolaven i es feien coure amb espècies i sucre per garantir-ne la conservació.

A partir del segle XVII, aquestes conserves s'introdueixen a la Gran Bretanya, on, a la recerca del to exòtic es popularitza la versió de mango amb gingebre, i moltes altres combinacions que barregen el dolç, el vinagre i les espècies, força menys picants que les originals índies.

Vaja, una mena de melmelada amb vinagre, gingebre, xile i d'altres espècies.

La clàssica versió de mango la podem trobar ja elaborada de la marca anglesa Sharwood's, que podem barrejar i coure amb ceba confitada per obtenir una guarnició per acompanyar, per exemple, un llom a la sal.

Si ens animem a fer la nostre versió de Chutney no cal amoïnar-se gaire, només cal fer una melmelada, de tomàquet, per exemple, i afegir vinagre, pebre negre, una ratlladura de gingebre i una mica de pebre de Cayena.

Si bé a Anglaterra el de mango és la versió més coneguda, als Estats Units és més habitual trobar-lo de tomàquet, en aquest cas verd, bleda-rave, poma o mores, evolucionat, amb el temps, a quelcom força allunyat del sabor Indi.

Podeu fer la proba cercant “beet orange chutney”.

No comments: